Bloemenvrouw


  • Close

Bloemenvrouw schilderij Rose Verkerk

Een ogenblikje alstublieft, dan zet ik eerst eventjes deze plantjes in dat rek.

 

Wat u zegt, het is ook een grappig plaatje. We schieten hier inderdaad wat schielijk weg. Je weet namelijk nooit wie je voor je hebt.

   Het is illegaal wat we hier doen. Ze zoeken ons. We moeten ook aan de kinderen denken. We gingen uiteindelijk ondergronds.

 

Eerst waren we aardig aangepast. Een baan om de rekeningen te kunnen betalen. En met de tijd die restte, stoeiden we met de dingen die te maken hebben met…, het klinkt wat vaag en soft misschien.., te maken hebben met het hart.

 

Mét onze eerste eigen woning kwam de doorbraak, de verandering. Het was een vergrootte, uitgeholde banaan, die we, om op de aanslagen grondbelasting te kunnen besparen, op z’n afgeplatte achterkant, dus rechtopstaand, in de aarde hadden geplaatst.

   We stonden perplex. “Zelfredzaamheid graag”, zeggen ze dan. Man ze waren rázend.

 

Onderstaand gedicht is door mijn vriend geschreven. Hij zegt dat ik er één en ander mee te maken heb.

   Ik geef het u graag. Zie het als dank voor uw aandacht.

 

                                                Tot ziens! Tot gauw!

_________________

 

Natùùrlijk herkennen ze haar. Heb je nooit gezien hoe ze ’s morgens vroeg met haar vingers de met dauw benatte kelken der gekwetsten masseert. Hoe ze als het geregend heeft uit alle holtes van haar planten drinkt. Hoe ze met hen geniet en schaterlacht. Hoe ze als dwaze kinderen zijn in een peuterklas…; losgeslagenen zonder meester of juf.

 

Ze geeft geuren een gezicht. Iedere kleur, zo zegt ze, staat voor een sfeer, voor een wezen dat me steeds weer voor raadsels stelt.

   Ze rent rond in de fenomenen van het tijdloze zijn. Ze is deel van het totaal dat begin noch einde kent. Er is niets meer dat ze nog verklaren wil. Met haar fijnnervige voertuig Gevoel komt ze overal tegelijkertijd, is ze die ze is. Die blijft.

 

Uit voor mij nog net zichtbare draden en strengen weeft ze doeken en zeilen van wat er zoal uitgeademd wordt, boetseert ze vredesvogels die zich hoog in de lucht tot verbroederingsdekens vormen, en straks naar beneden zullen komen, waardoor (zoals een enkeling nu al weet) iedere vorm van tweespalt-ellende voor eeuwig stopt, voorgoed verdwijnt.

_________________