Die twee


  • Close
Ganzenveer dans uiterwaarden Echteld.

fotografie Jean-Paul Opperman

Ik weet het, we tonen kwetsbaar, toch hebben we àlles overleefd.

We stonden model voor vikingschepen. Voor dansers en waterjoffers; ze volgden ons, eeuw na eeuw, om zich in te kunnen leven in ons “zijn”, in onze wezens.

We hebben gesnoept en geproefd van de bron waaruit al dit water afkomstig is. We hebben menigmaal de met lichtflitsen vergeven hemel ervaren die zich bulderend opende om ons onder te dompelen in een voortrazende ziedendbriezende stroom die ons op de oevers deed belanden, waar we dan uiteindelijk weer herstelden onder de bemoedigende invloed van de zon. We hebben van rondcirkelende gillendschreeuwende meeuwen vernomen dat er bomen zijn die zo diep geworteld staan, dat ze bijna alle

Spontaan ontstane waterval rondom een Wilg in Varik.

extremen op deze planeet weten te trotseren. Zij zouden, naar hun zeggen, weleens degenen kunnen zijn om ons aan te spiegelen, teneinde…!

En hiermee hield het op. Ze staken andermaal van wal. Lichtvoetig en alert vervolgden zij hun weg. Een adembenemend ballet. Een subtiel en innig samengaan van twee. Een theatraal gegeven. Een prelude voor zoveel meer.

 

Soms hoef je alleen maar naar de waterkant te gaan. Deze plaatsen, zo komt het mij voor, staan voor Leven. En als je er open voor staat, als je wèrkelijk luisteren wilt, delen ze je álles mee.